Gard er ikkje redd

Gard vil bli med pappa på fjellet. Dei må finne den siste sauen og lammet. For i skogen lurar reven. Førre gong Gard og pappa gjekk i skogen, hadde reven tatt eit lam. Heldigvis har Gard laga ei børse av tre. No skal ikkje reven føle seg trygg!
Men mamma har andre planer for Gard. Ho vil at han skal leike med ei jente som er fødd i det same landet som han. Gard blir sint. Kvifor skal han leike med ei lita jente? Berre fordi dei ser like ut? Gard spring mot skogen. Og skogen er mørk og skummel.
Gard er ikkje redd handlar om eit barns ynskje om å bli sett for det barnet er og ikkje for det vaksne trur det er.

Forfatter: Brynjulf Jung Tjønn
Illustrert av: Sunniva Sunde Krogseth
Forlag: Aschehoug
EAN: 9788203378461

En mamma og pappa til Gabriel

Gabriel bor sammen med mamma og pappa, Hannah og Knut, men slik har det ikke alltid vært. En gang bodde han i et land langt, langt borte og hadde ingen mamma og pappa, og Hannah og Knut bodde i Norge og ønsket seg så veldig et barn, men kunne ikke få. Så dette er historien om hvordan Gabriel (og alle andre utenlandsadopterte) kom til Norge. En mamma og pappa til Gabriel er en bok familiene kan hygge seg med, en forklaringsbok til barnehager, helsestasjoner og bibliotek. En bok som formidler all den varme og trygghet man måtte ønske seg, skrevet med innsikt, erfaring og kjærlighet til det ene barnet – og alle andre. Vakkert og rikt illustrert av Malgorzata Piotrowska.
Boken er ikke lenger i salg, men kan leies på biblioteket.

Forfatter: Cathrine Bakke Bolin
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788205353916

Håndbok for unge antirasister

Håndbok for unge antirasister av Tinashe Williamson belyser og engasjerer, og oppfordrer til det aller viktigste: nemlig dialog. Gjennom ti kapitler og ti fiktive karakterer svarer Williamson på spørsmål som hva rasisme egentlig er, hvorfor representasjon er viktig og hva man kan si hvis man opplever at noen blir diskriminert mot på grunn av hudfargen sin.
Rasisme er et vanskelig tema for oss voksne å navigere, og for mange er det derfor ekstra krevende å snakke med barna våre om det. For hva skal man egentlig si? Hvor skal man begynne?
Denne engasjerende, inkluderende og lærerike boka er skrevet i skoledagbokformat med oppgaver og samtaler som barna lett kan ta med de voksne hjemme eller sammen med klassen på skolen. Målet er å gi stafettpinnen videre til den oppvoksende generasjonen, og få dem til å føle at de har makt til å forandre verden. Sammen står vi sterkere, og bare ved å anerkjenne problemet kan vi få bukt med det.
Dette er en uunnværlig bok for barn fra 9 år og oppover, og den vil fungere like godt hjemme som i undervisningssammenheng.

Forfatter: Tinashe Williamson
Forlag: Cappelen Damm AS
EAN: 9788202702076

Jeg er brun

Jeg er brun er en inkluderende bildebok med et tydelig budskap: Hvert eneste barn er verdifullt og perfekt akkurat som det er.
Barn med brun hudfarge er like vanlige og enestående som alle andre. Boken er et speil for fargede barn og et vindu for de med annen hudfarge. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg!
«Jeg er brun. Jeg er vakker. Jeg er perfekt.»

Forfatter: Ashok Banker
Forlag: Cappelen Damm AS
ISBN: 9788202702465

Kengulammet

Dette er fortellingen om det lille lammet som er helt alene i den villeste villmarken før han blir funnet av en kenguru. Han skjønner snart at han er annerledes enn de andre kenguruene, og prøver i fortvilelse å tilpasse seg. Men det blir ikke helt som han hadde tenkt…

Kengulammet er en enkel og vakker fortelling om noen av de store spørsmålene i livet, både for store og små. Boka er illustrert med sjarmerende malerier som skildrer fortellingen levende. En fin bok for barn fra 3-7 år.

Forfatter: Diana Kimpton
ISBN: 10: 8252049354
ISBN: 13: 9788252049350

Hva kan jeg fortelle deg om adopsjon? En guide for venner, familie og fagpersoner

I denne boken møter du Charlotte, en jente som er adoptert. Charlotte inviterer leserne til å lære mer om adopsjon ved å bruke sine egne erfaringer. Hun introduserer oss også for noen venner som er adoptert fra andre land. Charlotte og vennene hennes vil hjelpe barn til å forstå hva det betyr å være adoptert, hvilke utfordringer barna møter, og hvilke erfaringer det er verdt å lytte til. Denne illustrerte boken er full av informasjon og gode råd som kan være til hjelp for venner, familie og fagpersoner som arbeider med adopterte barn. Boken er lett å lese og kan brukes som en felleskapsbok for voksne og barn. Teksten er enkel nok til at den kan være en god instruksjon til temaet for barn fra rundt 7 års alder.

Dette er en viktig bok for alle som jobber med barn i ulike sammenhenger: lærere, barnehageansatte, ansatte i PPT, helsesykepleiere, personale i SFO og barnevernsarbeidere. Boken anbefales også til foreldre, venner og pårørende til adopterte barn.

Forfatter: Anne Braff Brodzinsky
Forlag: Kommuneforlaget
ISBN: 9788244621939